persbericht Gelderlander - Lowlands kunstenaar Miquel Penso totempalen tentGeschreven door: Francine Wildenborg

Gelderlander, 23-08-2009
Samen met manager Eric Sommerdijk bedacht Penso ook lange tafels en banken voor onder de bijzondere totemtent, die dit jaar voor het eerst op Lowlands staat. Penso wil op termijn ook podia gaan maken in de totemstijl. "Robuuste elementen die mij zullen overleven", aldus de kunstenaar.
Samen met de pilaren en de tent moeten die heel Europa veroveren. Iets wat volgens Sommerdijk geen probleem is:  "We krijgen ontzettend veel aandacht voor de bijzondere ontwerpen ".

Gelderlander, 16-08-2009
Nijmeegs ontwerp prijkt in Biddinghuizen. Grote tent met totempalen van 8 meter naar Lowlands. Nijmeegse kunstenaar Miquel Penso maakte de palen op Java van boomstammen. Organisatie van festival blij met komst van bijzondere tent op horecaplein.

Een Nijmeegse tent van 658 vierkante meter met een negental totempalen als pilaren staat volgende week op Lowlands. Het ontwerp is van de kunstenaar Miquel Penso (38), werkzaam in kunstspinnerij De Vasim. De pilaren van acht meter zijn gemaakt van witte meranti boomstammen op Java in Indonesië. In totaal maakte Penso vijftien totempalen, negen daarvan zijn bedoeld voor de tent. De rest worden gebruikt om los te staan op festivals. Twee maanden lang werkte Penso aan het graveren. Vijf Indonesische beeldhouwers hielpen hem. Het tentdoek is gemaakt door Nijmeegse tentenbedrijf De Markies.
De totempalen symboliseren de cultuurgeschiedenis van de mensheid, van de oudheid tot het heden. Zo is er een waarop een zakenman met een mobieltje staat.
De organisatie van Lowlands is heel blij met de komst van de Nijmeegse tent, die op het horecaterrein komt te staan. Een woordvoerder: "Meestal zijn tentpalen van staal, dit is visueel heel bijzonder".